Ať už tomu věříte, nebo ne, v dnešní době existuje téměř stejná pravděpodobnost, že do své nemovitosti vpustíte pachatele sami, než aby se k Vám dostal násilnou cestou – a to platí dvojnásob v případě Vašich osobních informací. Může jít o nedopatření v podobě klíče, ve spěchu, zapomenutého ve dveřích, nebo také o důmyslnou lest, kterou si na Vás někdo pečlivě připravil. A proto vždy:

Identifikujte cizí osoby, které se pokoušejí o vstup do Vaší nemovitosti. S video-vrátníky od GREGS můžete identifikaci provést z pohodlí domova bez toho abyste vůbec s návštěvou přišli do kontaktu. Pokud to situace dovoluje, požádejte je před vstupem o potvrzení k návštěvě/servisu, nebo si vyžádejte jejích bezprostřední identifikaci formou identifikačního průkazu.

Při žádosti o poskytnutí Vašich osobních údajů důkladně prověřte legitimnost osoby, či organizace – nikdy tyto informace nesdělujte neznámým nebo neověřeným zdrojům! Pokud se jedná například o sdělování Vašich citlivých osobních informací po telefonu, je možné při komunikaci s bankéřem vyžádat jedinečný kód, který simultánně ověříte i v aplikaci na Vašem chytrém telefonu, abyste měly naprostou jistotu, že se skutečně jedná o osobu oprávněnou k těmto úkonům. Organizaci můžete také kontaktovat osobně a projednat účel i možnosti sdělení Vašich osobních informací.

Nikdy však nesdělujte své digitální klíče (hesla) formou e-mailů, telefonu, a jiných nezabezpečených kanálů! Pamatujte, že seriózní organizace nikdy nebudou žádat o Vaše přihlašovací údaje touto cestou.

Ověřte účel návštěvy a zkontrolujte, jestli odpovídá informacím, které jste obdržely předem. Buďte zvlášť opatrní, pokud se jedná o opravy nebo údržbu – to že jsou pachatelé v montérkách, ještě neznamená, že Vám a Vaším sousedům nepřišli „vybělit“ byt. V případě, že je to možné, zkontrolujte jejich oprávnění, nebo se rovnou zeptejte správce nemovitosti, jestli o tom ví a informujte také další obyvatele.

To samé platí i u přístupu k Vaším osobním údajům. Buďte bdělí, obezřetní, a vždy požadujte relevantní vysvětlení, či účel a využití těchto informací!

Veďte záznamy návštěv ve Vaší nemovitosti! S evidenčními systémy od GREGS máte vždy dokonalý přehled o tom, kdo vstupuje do Vašich domovů, či firem, a také lze zpětně dohledat, kdo přístup neoprávněným osobám udělil. Pokud máte podezření na nelegální návštěvu a něco Vám nepřipadá v pořádku, raději informujte správce nemovitosti nebo rovnou sdělte své obavy bezpečnostním orgánům.