Oheň je nezkrotným živlem, který dokáže bez milosti zničit všechno co mu stojí v cestě. Avšak my v GREGS už víme jak s ním rychle zatočit. Naše elektrické zabezpečovací systémy jsou proti němu vybaveny hned několika typy sofistikovaných zařízení.

DETEKTORY KOUŘE jsou klíčovým prvkem elektrických zabezpečovacích systémů v souvislosti s ochranou majetku před ohněm. Reagují na přítomnost kouře, který je zpravidla prvním příznakem tlení. Díky této vlastnosti dokážou rychle detekovat potenciální výskyt požáru a upozornit na riziko dříve, než dojde ke vzplanutí ohně.

Tento typ detektorů bývá strategicky instalován na otevřená místa v objektě a pokrývá velké plochy, čímž umožňuje detekci kouře v různých typech prostorů od klasických domácností až po průmyslové objekty.

TEPELNNÉ SENZORY ve všeobecnosti reagují na zvýšení teploty nad určenou hranici, která by mohla naznačovat existenci požáru v monitorovaném prostředí. Naopak DETEKTORY PLAMENE zaznamenávají viditelnou světelnou emisi z plamenů, čímž přímo poukazují na již probíhající hoření.

Obě tyto zařízení se díky svým detekčním vlastnostem skvěle hodí na ochranu před otevřeným ohněm nebo požáry s hořlavými kapalinami kde je předpoklad výskytu jen omezeného množství kouře. Na rozdíl od detektorů kouře jsou méně náchylné k falešným poplachům způsobeným prachem, párou, nebo například kouřem, a proto jsou nejčastěji využívané v prostředích jako jsou garáže, dílny, nebo kuchyně, kde je předpoklad zvýšeného výskytu drobných částic.

V praxi se nejčastěji využívají KOMBINOVANÉ DETEKTORY KOUŘE A TEPLOTY, které dokážou detekovat jak tepelné spektrum ohně, tak i kouř, který mu předchází a sprovází proces hoření. V závislosti od prostředí umíme tyto detektory nakonfigurovat i tak, aby faktory detekovali individuálně, či v rozdílných kombinacích pro zajištění nejefektivnější detekce a rovněž i minimalizaci falešných poplachů.