Nejčastější příčinou požárů bývá elektrický zkrat způsobený manipulací s nekvalitními spotřebiči (např. rychlovarná konev), či nevyváženým zatížením zásuvek, které může vést až k přepětí v obvodu, následnému zahřívání a poškození izolačních materiálů. Častým případem výskytu požáru bývají také nehody z nepozornosti při vaření vedoucí k vzplanutí potravin či nedostatečně kontrolované otevřené plameny, které přicházejí do kontaktu s hořlavými materiály.

Mnohým z výše uvedených příčin se dá někdy předejít i obezřetností, a proaktivitou v souvislosti s pravidelnou revizí, údržbou, či obměnou nekvalitních elektrických spotřebičů v domácnosti. Taktéž pravidelná kontrola zásuvek, světel a dalších spotřebičů může snížit riziko vzniku požáru způsobeného zkraty a přetížením.

Zejména je však potřeba mít v nemovitosti důmyslně rozvrženou elektrickou síť vybavenou kvalitními prvky (jističi, přepěťovými ochranami, atd), které dokážou na zkrat v obvodu efektivně reagovat.

Pokud máte pochybnosti o instalaci ve své nemovitosti nebo zvažujete implementaci nové elektrické sítě, neváhejte se obrátit na certifikované odborníky z našeho týmu GREGS, kteří Vám rádi pomůžou s realizací.