Zaplavení nemovitosti, anebo úniky vody v domácnosti bývají nejčastěji způsobeny netěsnostmi trubek, problémy s armaturami a odvodněním, či dokonce poruchami vodních spotřebičů.

Dlouhodobé opotřebení vodovodních trubek a armatur může vést ke korozi a posloupné degradaci materiálu, která na rozvodech způsobí netěsnosti, trhliny a praskliny. Netěsnosti v potrubí můžou být zapříčiněné i tlakovými změnami, či dokonce nadměrnému zatížení a mechanickým poškozením při nesprávné instalaci.

V rámci prevence je teda nesmírně důležitá profesionální realizace a údržba celé vodovodní instalace. Nežádoucím událostem je možné předejít i sledováním tlakových změn – pro tyto účely má GREGS v portfoliu celou řadu chytrých senzorů, které přehledně zaznamenávají průtok vody a tlak v potrubích a upozorňují tak na jakékoli nadměrné vytížení, či spotřebu. Víc o tom jak monitorovat spotřebu a vytížení vodovodní sítě se můžete dočíst v naší sekci domácí automatizace měření a IoT.

Úniky vody a následné zaplavení nemovitosti může být zapříčiněno také porušením těsnění dveří, trhlinami na hadicích a ventilech spotřebičů jako jsou pračky, myčky atd.

V souvislosti s prevencí je potřeba pravidelně provádět údržbu a kontrolu těchto spotřebičů s důrazem na opravy všech netěsností a poruch. Pro předcházení nežádoucím událostem v spojení s technickými poruchami je také vhodné používat moderní spotřebiče, které disponují funkcí „Aqua-stop“ a jsou sami schopny včas zastavit přívod vody a zabránit tak dalším únikům a poškozením domácnosti.

Mezi další možnosti prevence před zaplavením nemovitosti patří i instalace automaticky uzavíratelných ventilů na hlavní vodovodní potrubí a izolace všech potrubí v nevytápěných prostorách, které by mohli v důsledku nízkých teplot zamrznout.