Když se řekne zabezpečovací systém, většina lidí si tato slova spojuje s nutnou investicí, která jim nic nepřinese – alespoň ne do té doby, až se něco opravdu stane. Co si ale potenciální zákazník neuvědomuje je celá řada výhod, které, kromě pocitu bezpečí, implementací EZS získají.

Implementace elektrického zabezpečovacího systému v domácnosti může mít také markantní vlil na náklady spojené s pojištěním nemovitosti. Správně navržený systém EZS totižto může, i v očích pojišťoven, snížit riziko výskytu nežádoucích incidentů a minimalizovat potenciální náklady v souvislosti s řešením pojistných událostí. Některé pojišťovny proto nabízejí slevy, nebo dokonce i nižší pojistné sazby majitelům objektů, které disponují funkčním zabezpečovacím systémem.

Podmínky pro získání slevy na pojistném v souvislosti s elektrickým zabezpečovacím systémem se mohou lišit. Pojišťovny však zpravidla vyžadují certifikovaný systém, který poskytuje všechny zásadní funkce ochrany. Preferovány jsou u nich zejména zálohované systémy EZS, odolné vůči narušení komunikace a pokusům o sabotáž; v ideálním případě napojeny i na centrální monitorovací střediska bezpečnostních agentur.

Moderní pojišťovací subjekty také přikládají velkou váhu zabezpečovacím systémům, které jsou integrovány s kamerovými systémy a dalšími prvky automatizace domácnosti. Takové systémy jsou totižto mnohem efektivnější při detekci nežádoucích událostí a analýze falešných poplachových stavů, které se v domácnostech můžou potenciálně vyskytnout.

Výhody a slevy na pojistném Vám sice můžou ušetřit část nákladů na implementaci zabezpečovacího systému, ale pamatujte – pocit bezpečí je k nezaplacení